Diktaattoripörssi

Luokittelu: fasismi

Fasismi on Italiassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntynyt kansallismielinen totalitaristinen liike. Fasismia on vaikea määritellä ja rajata, koska se on aina ollut hajanainen, muuttuva ja paikallisesti sitoutunut ilmiö, eikä se pohjaudu mihinkään ideologiseen perusteokseen.

Fasismissa autoritaarinen äärinationalismi ja johtajavaltaisuus yhdistyvät korporatistiseen järjestelmään, ja se nähtiin sotien välisenä aikana ”kolmantena tienä sosialismin ja kapitalismin välillä”. Fasistit vastustivat sekä liberaalidemokratioita että kommunismia.

Monet tutkijat pitävät natsi-Saksan kansallissosialismia fasismin ilmentymänä, joka vei fasismin äärimmäisyyksiin. Joidenkin mukaan ne ovat eri ideologioita. Fasismin sijoittumisesta oikeisto-vasemmisto-akselilla on ristiriitaisia käsityksiä, mutta yleensä fasismi luetaan äärioikeistoon.

Ilmainen vinkki: termiä on mukavaa käyttää poliittisesti latautuneena iskusanana kaikkien poliittisten suuntausten haukkumiseen! Te... senkin fasistit!

Diktaattorit

Francisco Franco

Francisco Franco

Vallassa
1.4.1939 - 20.11.1975
MaaEspanja

Francisco Franco nousi valtaan verisen sisällissodan jälkeen. Hän oli akseliin kallellaan, mutta pysyi viisaasti erossa toisesta maailmansodasta. Franco palautti monarkian mutta ei monarkkia, ja toimi "jumalan armosta" autoritäärisenä, kansallismielisenä sijaishallitsijana aina kuolemaansa asti.

Adolf Hitler

Adolf Hitler

Vallassa
30.1.1933 - 30.4.1945
MaaSaksa

Adolf Hitlerin aggressiivinen laajentumishimo johti maailmanhistorian tuhoisimpaan sotaan. Valloitettuaan Euroopan kiihkomielisesti antisemitistinen Hitler teollisti joukkotuhonnan murhatakseen vihaamansa juutalaiset, ja lähes onnistui tehtävässään ennen kuin hänen "tuhatvuotinen valtakuntansa" tuli tiensä päähän kahdentoista vuoden kypsässä iässä.

Benito Mussolini

Benito Mussolini

Vallassa
31.10.1922 - 28.4.1945
MaaItalia

Benito Mussolini, fasismin isä, puhui innostavasti ja sai junat kulkemaan ajallaan. Mussolini haaveili uudesta Rooman imperiumista ja töräytteli korskeana sodan torvia, mutta kapsahti katajaan kurkotettuaan liian korkealle. Polleasta Ducesta tuli Hitlerin sätkynukke ja hän päätti päivänsä katuojassa.

Ante Pavelić

Ante Pavelić

Vallassa
10.4.1941 - 8.5.1945
MaaKroatia
Augusto Pinochet

Augusto Pinochet

Vallassa
11.9.1973 - 11.3.1990
MaaChile

Augusto Pinochet antoi shokkihoitoa Chilen demokratialle ja sosialismille. Keinot: kidutuksia, kadotuksia, radikaali uusliberalistinen talousohjelma. Lopputulos: tulonsiirto ulkomaille ja megarikkaille, kurjistunut keskiluokka ja kasvanut köyhyys.

Alfredo Stroessner

Alfredo Stroessner

Vallassa
4.5.1954 - 3.2.1989
MaaParaguay

Alfredo Stroessner muistetaan ei niinkään terrorinsa kaameudesta vaan sen kaamean pitkästä kestosta. Evakkonatsien suojelija, alkuperäiskansojen lahtaaja ja huumekauppojen suosija vilautteli vallassa pysyäkseen antikommunisti-korttia ja kukistui vasta talouskuplan puhkeamiseen.

Xi Jinping

Xi Jinping

Vallassa
15.11.2012 -
MaaKiinan kansantasavalta