Diktaattoripörssi

Luokittelu

Diktaattoripörssi luokittelee diktaattorit virallisen tyrannien taksonomian mukaisesti avainsanoilla. Alla avaan ajatuksiani ja määrittelemäni avainsanat, esimerkein jos / kun näen sen hyödylliseksi.

Lisään avainsanoja sitä mukaa kun keksin merkityksellisiä sellaisia. Vinkata saa!

Luonne ja persoona

ahne

Wikipedian sanoin: kleptokratia (”varkaiden valta”) viittaa hallintoon, joka on niin korruptoitunut, että varastaminen on institutionalisoitu. Kleptokratiassa lähes kaikki hallituksen mekanismit on tarkoitettu ryöstämään maata ja kansaa, jotta kleptokraatit saisivat lisää varoja ja että "hallitus” pysyisi vallassa. Kleptokraatit käyttävät usein rahanpesua ja salaisia pankkitilejä peittääkseen laittomat tulonsa.

Lähes kaikki diktaattorit vaurastuvat valtansa avulla, mutta ahneus sinällään määrittää vain joidenkin diktaattorien toimintaa. Näille styrankeille valtion kassa tarkoittaa omaa henkilökohtaista kukkaroa.

 • Mobutu Sese Seko varasti Zairen kansalta kunnes mitään varastettavaa ei enää ollut.
 • Anastasio Somoza Garcia omisti henkilökohtaisesti valtakaudensa lopulla puolet Nicaraguan maa-alasta ja kaikki maan suurimmat yritykset.

fanaattinen

Jotkut diktaattorit eivät tee kompromisseja. He suhtautuvat omaksumiinsa aatteisiin fanaattisesti ja tekevät päätöksensä tunteella, eivät järjellä. Tämä voi johtaa katastrofiin.

 • Hitler julistaa sodan liittolaiselleen Neuvostoliitolle, koska Neuvostoliitto on hänen ideologinen verivihollisensa. Lisäksi hän käyttää Saksan rajallisia resursseja holokaustaamaan juutalaisia, joista epäilemättä olisi hyötyä sotateollisuudessa.
 • Anastasio Somoza Debaylen tilillä on miljardeja dollareita, mutta suuronnettomuuden iskiessä hän silti kavaltaa kansainvälisen avun ja myy kipeästi kotona kaivatut verivarannot ulkomaille.

gangsteri

Tämä diktaattori ei arkaile toimia kuin ammattirikollinen.

 • Manuel Noriega ystävystyi Kolumbian huumeparoneiden kanssa ja auttoi näitä heidän hämärissä bisneksissään.
 • Anastasio Somoza Garcia sekaantui uhkapeliin, salakuljetukseen ja prostituutioon.

julmuri

Tämä diktaattori on osoittanut nauttivansa väkivallasta läheisellä, henkilökohtaisella tasolla. Nämä miehet olivat niitä lapsia, joiden kotien lähistöllä katosi kissoja ja syttyi tulipaloja.

 • Francois Duvalier kurkki tähystysreiästä kuinka vihollisia kidutettiin.
 • Rafael Trujillo joutui sotaoikeuteen kidnappauksesta ja raiskauksesta.
 • Mengistu Haile Mariam "johti esimerkillä" ja murhasi vihollisiaan omin käsin kuristamalla tai ampumalla.

kannibaali

Nämä diktaattorit söivät, tai ainakin heidän väitetään syöneen, ihmislihaa. Kannibalismisyytöksiä on helppo käyttää propagandana sekä herättämään pelkoa että demonisoimaan vihollista, joten ethän niele väitteitä purematta?

Toisaalta Bokassa jätettiin tuomitsematta ihmissyönnistä lähinnä koska muita helpommin käsiteltäviä syytteitä oli vino pino, joten ken tietää? Lopetan arvuuttelun lainaamalla marsalkka Idi Amin Dadan kuolematonta viisautta: "Se ei ole minua varten. Maistoin ihmislihaa, se oli liian suolaista makuuni."

kansanmurhaaja

Kansanmurha (oikeustieteessä joukkotuhonta) on jonkin tietyn etnisen, kielellisen, uskonnollisen tai muun ryhmän (yleensä vähemmistön) järjestelmällistä tuhoamista.

Alkuperäisissä termin oikeudellisissa määrittelyissä kansanmurhaan liitettiin rikokset poliittista, uskonnollista, rotu- tai muuta ryhmää vastaan. Stalin vastusti tätä aloitetta ankarasti (miksiköhän?) ja poliittinen ryhmä tiputettiin pois.

Mielestäni polittinen vaino kuuluu tismalleen samaan lokeroon kuin etninen vaino, joten Diktaattoripörssi ei tee eroa poliittisen ja etnisen joukkotuhonnan välille. Joukkotuhonta on joukkotuhontaa vaikka voissa paistaisi.

Kansanmurha Wikipediassa

kiusaaja

Jos diktaattorin syrjintä ei ole solidaarista, silloin se on kiusaamista.

 • Robert Mugabe vihasi ja kiusasi valkoisia.
 • Francois Duvalier vihasi ja kiusasi mulatteja.
 • Adolf Hitler vihasi ja kiusasi kaikkia jotka eivät kuuluneet hänen "arjalaiseen superrotuunsa".
 • Yahya Jammeh vihasi ja kiusasi homoja.

mätä

Korruptio (latinan sanasta corrumpere - turmelus, pahaan vietteleminen) on toimivallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun. Korruptiossa esimerkiksi vastuullisessa asemassa oleva henkilö, kuten virkamies, lahjotaan antamaan lahjojalle etua säännösten vastaisesti.

Nämä diktaattorit sanovat k-sanan niin kuin se on. Jos jossain aukeaa pikkuvirka, se menee diktaattorin pikkuserkulle, ainakin jos hän maksaa siitä.

 • Mobutun Zairessa mikään ei liikkunut ilman lahjuksia.
 • Haile Selassie syötti lemmikkileijonilleen härkiä kun aidan toisella puolella kuoltiin nälkään.
 • Macias Nguema nimitti korkeisiin virkoihin vain sukulaisiaan.

mielipuoli

Diktaattoreja on helppo haukkua hulluiksi, mutta aika harva heistä oikeasti on hulluja. Pershäiriöisiä, ilman muuta, ikään kuin eri lajiin kuuluvia ja tietyllä tapaa "normaalin" käsityskykymme ulkopuolella, mutta eivät mielenvikaisia.

Ansaitakseen mielipuoli-lätkän diktaattorin täytyy olla seinähullu. Nämä henkilöt ulvovat kuutamoa, heillä on mutterit vähän löysällä, kaikki muumit eivät ole laaksossa, tiedätte kyllä.

narsisti

Narsistinen persoonallisuushäiriö on persoonallisuushäiriöihin kuuluva psyykkinen häiriö. Häiriöön kuuluvat erilaiset suuruuskuvitelmat, voimakas ihailun tarve (narsisti tarvitsee peilikseen yleisön, joka todistaa hänen erinomaisuutensa) ja empatian vähäisyys. Narsisti kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun, on kateellinen tai ylimielinen ja voi käyttää muita häikäilemättä hyväkseen.

Häiriö ei ilmene älyllisinä tai suoritusongelmina eikä myöskään mielenterveysongelmina. Se ilmenee sosiaalisessa käyttäytymisessä: narsistilta puuttuvat esimerkiksi syyllisyyden- ja häpeäntunteet.

Lähes kaikissa diktaattoreissa on vaihtelevasti narsistisia piirteitä, mutta joidenkin diktaattorin narsistisuus on niin suurta että se määrittää heidät.

opportunisti

Opportunistidiktaattorilla ei välttämättä ole lainkaan oikeasti omaa aatetta tai filosofiaa. Hän tarttuu tilaisuuteen kun sellaisen näkee, aina sen mukaan mikä kullakin hetkellä tuntuu oman vallan pönkittämisen kannalta hyödylliseltä.

 • Fidel Castro tajusi olevansa kommunisti ja pyysi Neuvostoliitolta apua sen jälkeen kun välit Yhdysvaltoihin huononivat.
 • Saddam Hussein oli kiltti Kuwaitille koska kuwaitilaiset antoivat hänelle rahaa Iranin-vastaista sotaa varten. Kun tuli aika maksaa lainat takaisin, Saddam valtasi Kuwaitin.
 • Bokassa kääntyi muslimiksi saadakseen Libyalta rahaa, mutta mutta kun rahaa ei kuulunut hän kääntyi takaisin katolilaiseksi.

playboy

Jotkut diktaattorit osaavat arvostaa vallan ja vaurauden avaamia mahdollisuuksia! Nopeita autoja, hyvää ruokaa ja juomaa, ja ennen kaikkea kauniita naisia!

sotaherra

Sotaan, mars!

 • Idi Amin julisti osan naapurimaistaan kuuluvan itselleen historiallisin perustein ja marssitti joukkonsa kiduttamaan siviilejä ja tappamaan karjaa.
 • Benito Mussolini, Italian Duce, haaveili uudesta Rooman imperiumista.
 • Francisco Solano Lopez julisti sodan kaikille naapurivaltioilleen ja menetti kaiken.
 • Tšiang Kai-šekin koko elämä oli sotaa.

suuruudenhullu

Suuruusharhasta kärsivällä on virheellinen, epärealistisen suurenteleva käsitys omasta merkityksestä, vallasta ja identiteetistä. Suuruusharhasta kärsivä saattaa luulla olevansa kaikkivoipainen tai vaikkapa jumala. Suuruusharhasta kärsivälle hänen virheellinen suuruutensa on täyttä totta.

 • Jean-Bedel bokassa julisti perustetuksi Keski-Afrikan keisarikunnan ja kruunautti itsensä keisariksi nimellä Bokassa I.
 • Adolf Hitler uskoi syntyneensä johtamaan Saksan suuruuteen.
 • Saparmurat Nijazov kirjoitti Ruhnaman, "jatko-osan Koraanille". Pääkaupunki Ashgabatissa jättiläismäinen mekaaninen Ruhnama käänsi iltaisin sivujaan ja luki ääneen otteita mahtikirjasta.

taikauskoinen

Taikausko on käsitys, että luonteeltaan uskonnollisista poikkeavat yliluonnolliset voimat voivat vaikuttaa todelliseen elämään.

 • Noitatohtori kertoi Ali Soilihille että valkoinen mies ja musta koira koituisivat hänen kohtalokseen. Soilih tapatti kaikki saaren mustat koirat.
 • Macias Nguema tapasi säännöllisesti haamuja. Pääkaupungin voimalaitos suljettiin kun Nguema julisti huolehtivansa energiantarpeesta taikavoimillaan.
 • Myanmarin juntasta on löytynyt useampikin erityisen taikauskoinen tyranni

vainoharhainen

Terve vainoharhaisuus kuuluu diktaattorin arkeen, mutta jotkut vetävät sen piirteen överiksi.

 • Irakissa liikkui kymmeniä vale-Saddameita eikä Saddam nukkunut öitään palatseissa vaan piilopaikoissa - poikamieskämpissä ja kuopissa.
 • Stalin näki kuvitteellisia vihollisia kaikkialla ympärillään ja "puhdisti" ja likvidoi enemmän kuin kukaan ennen tai jälkeen.
 • Ceausescu vei omat lakanat Buckinghamin palatsiin eikä suostunut pukeutumaan kuin sinetöityihin, esitarkistettuihin vaatteisiin.

wannabe

Tämä autoritäärinen "vahva henkilö" haluaa kumota kansanvaltaisen järjestelmän ja / tai majailee muuten vaan harmaalla alueella demokratian / byrokratian ja henkilölähtöisen diktatuurin välimaastossa.

Aatteet

anti-älymystö

Kenen tahansa järkevän diktaattorin on hyvä suhtautua koulutettuihin ja älykkäisiin varauksella, koska he helposti kyseenalaistavat suurempiensa viisauden. Joillekin diktaattoreille älyköt ovat kuin punainen vaate härälle.

 • Demokraattisessa Kamputseassa kuolemaantuomioon riitti silmälasien omistaminen (merkki lukutaidosta).
 • Hitler ja natsit polttivat kirjoja ja halveksuivat taiteilijoita ja -tieteilijöitä.

antikommunismi

Kylmän sodan aikana monet leikisti, joskus jopa oikeasti kommunismiin nuivasti suhtautuvat diktaattorit saivat Yhdysvalloilta apua, jonka avulla he kykenivät pitämään hirmuhallintonsa pystyssä.

autarkia

Autarkia (kreik. αὐτάρκεια "itsenäisyys, itsehallinto") tarkoittaa talousjärjestelmää, joka perustuu täydelliseen omavaraisuuteen. Autarkkisessa järjestelmässä alueen talousjärjestelmä toimii paikallisesti, omiin raaka-aineisiin ja tuotantolaitoksiin perustuen.

Autarkia edellyttää ulkomaankaupasta luopumista, omien tuotantojärjestelmien ja palveluiden kehittämistä sekä riittävää omaa perustuotantoa. Koska vain harvalla maalla on riittävästi edellytyksiä tuottaa itse maan tarvitsemat raaka-aineet ja elintarvikkeet, diktaattorien pyrkimys autarkiaan on säännönmukaisesti johtanut pulaan ja kärsimykseen.

fasismi

Fasismi on Italiassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntynyt kansallismielinen totalitaristinen liike. Fasismia on vaikea määritellä ja rajata, koska se on aina ollut hajanainen, muuttuva ja paikallisesti sitoutunut ilmiö, eikä se pohjaudu mihinkään ideologiseen perusteokseen.

Fasismissa autoritaarinen äärinationalismi ja johtajavaltaisuus yhdistyvät korporatistiseen järjestelmään, ja se nähtiin sotien välisenä aikana ”kolmantena tienä sosialismin ja kapitalismin välillä”. Fasistit vastustivat sekä liberaalidemokratioita että kommunismia.

Monet tutkijat pitävät natsi-Saksan kansallissosialismia fasismin ilmentymänä, joka vei fasismin äärimmäisyyksiin. Joidenkin mukaan ne ovat eri ideologioita. Fasismin sijoittumisesta oikeisto-vasemmisto-akselilla on ristiriitaisia käsityksiä, mutta yleensä fasismi luetaan äärioikeistoon.

Ilmainen vinkki: termiä on mukavaa käyttää poliittisesti latautuneena iskusanana kaikkien poliittisten suuntausten haukkumiseen! Te... senkin fasistit!

henkilökultti

Joillekin diktaattoreille pelkkä suuruudenhulluus ei riitä. Suurimpia egomaaneja täytyy jatkuvasti ylistää heidän omasta suuruudestaan, ja ylistyksen suuruuden täytyy alati kasvaa.

 • Pohjois-Koreasta tuli pelkälle Kim Il-sungin suuruuden ylistykselle omistettu maankokoinen huvipuisto.
 • Romanian Ceausescu sekosi ylistämään omaa suuruuttaan käytyään Pohjois-Koreassa.
 • Zairessa uutiset alkoivat taivaasta laskeutuvalla Mobutun päällä.

kommunismi

Kommunismi on sosiaalis-taloudellinen tai poliittinen järjestelmä, joka ajaa luokatonta, tasa-arvoista ja yhteisomistukseen perustuvaa yhteiskuntamallia. Se on oppi yksityisomistuksen ja voittoon perustuvan talouden korvaamisesta tuotantovälineiden (kaivokset, myllyt, tehtaat) julkisella omistuksella ja hallinnalla.

Diktatuurin viitekehyksessä kommunismi tarkoittaa yleensä joko leninismiä, stalinismia, maolaisuutta tai jotakin uutta ja ihmeellistä edellämainituista siinnyttä kieroutunutta järjestelmää, joilla on erittäin vähän tekemistä luokattoman, yhteisomistukseen perustuvan tai ainakaan tasa-arvoisen yhteiskunnan kanssa.

korporativismi

Korporativismi on yhteiskuntajärjestelmä, jossa lainsäädäntövaltaa käyttävät työnantajaliittojen ja ammattiliittojen muodostamat ammattikunnat eli korporaatiot. Korporativismia kutsutaan eturyhmien vallaksi.

korporativismi wikipediassa

populismi

Wikipedian sanoin: populismi (latinan sanasta populus, "kansa") on politiikan tyyli tai löyhä poliittinen ideologia, jonka mukaan politiikan pitäisi olla "kansan tahdon" ilmausta. Populistit korostavat yhteiskunnan jakoa tavalliseen kansaan ja eliittiin, ja tavoittelevat kansansuosiota kansankiihotuksellisin keinoin.

Populismilla on monia ilmenemismuotoja. Se voi olla arvoiltaan ja talouspainotuksiltaan niin oikeistolaista kuin vasemmistolaistakin.

terrorismi

Aina ei tarvitse julistaa sotaa. Vihollisissaan voi herättää pelkoa iskemällä kavalasti heidän siviiliensä tai symboliensa kimppuun kun he sitä vähiten odottavat tai kun he luulevat olevansa turvassa.

totalitarismi

Totalitarismi on diktatuurin äärimmäinen muoto, jossa valtion valta ulottuu yhteiskunnan kaikille aloille. Totalitaarinen valtio pyrkii hallitsemaan kaikkea: taloutta, tiedettä, taidetta, koulutusta, mediaa, vapaa-aikaa ja ihmisten yksityiselämiä. Yksilöllä ei ole väliä, kansalaisen tehtävä on palvella valtiota.

Totalitaarisessa valtiossa ihmisiä hallitaan terrorin, kurin, pelon ja indoktrinaation avulla. Valtiolla on jokin virallinen "suuri" ideologia, joka lävistää kaikki yhteiskunnan kerrokset, ja jonka nimissä aatetta varjeleva puolue tai liike pyrkii kontrolloimaan ihmisten ajatuksia.

Benito Mussolinin, ensimmäisen termiä käyttäneen diktaattorin, sanoin: "Kaikki valtion sisällä, ei mitään valtion ulkopuolella, ei mitään valtiota vastaan!"

Taustat

dynastia

Hallitsijasuku eli dynastia tarkoittaa peräkkäisiä, samaan sukuun kuuluvia hallitsijoita. Periytyvän aseman ei tarvitse olla kelvottomien kuninkaallisten erityisoikeus, myös diktaattori voi siirtää vallan rehdisti ja sopuisasti jälkeläiselleen!

mammanpoika

Sigmund Freudin mukaan läheinen äitisuhde määrittelee yksilön elämää myöhemmin. Nielet sitten Freudin teoriat tai et, monia diktaattoreja joka tapauksessa kiistatta yhdistää läheinen tai muuten vain jollain tavalla kiinnostava suhde äiteihinsä.

monarkki

Absoluuttinen monarkia on hallitusmuoto, jossa monarkilla on täydellinen valta hallita maataan ja sen kansalaisia ilman, että lait tai oikeuslaitos koskettavat hänen määräysvaltaansa.

Puhemies on pitkään karsastanut monarkkidiktaattoreja. He ovat yleensä perineet vallan eivätkä ole rehellisesti anastaneet sitä kuten oikean diktaattorin kuuluu. Puhemies kuitenkin myöntää itsekritiikinomaisesti että despootti on despootti on despootti, ja julistaa että monarkit voivat kuulua Diktaattoripörssiin siinä missä muutkin tyrannit.

Diktaattorista saattaa toki "parhaassa" tapauksessa tulla monarkki. Franco eli kuin kuningas, vain arvonimi puuttui. Ja katsokaapa ihaillen Keski-Afrikan Bokassaa, hän kruunautti itsensä keisariksi!

pojasta polvi paranee

"Isi, isi, tapoin lastenhoitajan!" "Hyvä, poika!" Diktaattorien pojat ovat usein vielä kuvottavampia ihmishirviöitä kuin isänsä.

 • Saddamin pojat Uday ja Qusay olivat ehkä vastenmielisimmät ihmispedot, jotka ovat koskaan kävelleet maan päällä.
 • Kim Il-sungin pojasta tuli yhtä paha diktaattori kuin isästään.
 • Ja hänen pojastaan myös.

sissi

Tämä diktaattori kävi sissisotaa ennen valtaannousuaan.

sotilas

Tällä diktaattorilla on sotilastausta.

uhri

Jos satut syntymään Kim Il-sungin pojaksi, aika huonot kortit on jaettu. Veikkaan, että sinun on melko vaikeaa muodostaa edes etäisesti normaalia persoonaa sellaisessa ympäristössä.

Kohtalot

itsemurha

Tämä diktaattori päätyi itsemurhaan.

jäi eläkkeelle

Tämä diktaattori ei takertunut vallankahvaan, ei ainakaan henkensä kaupalla. Hän vetäytyi syystä tai toisesta vapaaehtoisesti valtion turvaamalle lihavalle eläkkeelle kuin Rooman keisari Diocletiatus konsanaan.

lynkattiin

Tämä diktaattori nirhattiin summittaisesti ilman oikeudenkäyntiä.

päätyi maanpakoon

Tämä diktaattori pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja pakeni maasta.

päätyi vankilaan

Tämä diktaattori istui valtakautensa jälkeen tyrmässä.

salamurhattiin

Tämä diktaattori salamurhattiin.

teloitettiin

Tämä diktaattori päätti päivänsä teloituskomppanian edessä.

tuomittiin kuolemaan

Tämä diktaattori tuomittiin kuolemaan (näytös)oikeudenkäynnissä, elossa ollessaan tai postuumisti, paikalla- tai poissaolevana.