Diktaattoripörssi

Saparmurat Nijazov, Turkmenbashi, listautuu pörssiin

Julkaistu

Toivottakaa tervetulleeksi Saparmurat Nijazov, tuorein lisäys kolmeakymmentä lähestyvään diktaattorien katraaseen.

Ajat ovat huonot diktaattoreille. Kylmän sodan jäljet on ajat sitten siivottu ja maailmanpoliisi valvoo valppaana. Demokratian parhaaksi ystäväksi mainittu vapaa ja riippumaton tiedonvälitys valtaa alaa. Setiä Saddam ja Slobo nöyrryytetään julkisesti. Katuvainen Gaddafi hylkää pahat tapansa ja on yhtäkkiä ylin ystävämme. Mitä seuraavaksi? Castron kuolema? Kiinan demokratisoituminen? Pohjois-Korean avautuminen?!?

Vaikka despooteilla onkin maailmalla juuri nyt vaikeaa, ex-Neuvostoliiton takapajuisemmissa tasavalloissa on pinnalle pulpahtanut pikkuhitler jos toinenkin. Näistä kommunistisen puolueen riveistä siinneistä itsevaltiaista ehdottomasti lupaavin on Saparmurat Nijazov, Turkmenistanin neuvosto- ja sittemmin itsenäisen tasavallan johtaja vuodesta 1990. Nijazov loistaa etenkin henkilökultismin saralla, jolla hän kalpenee vain Korean Kimien, alan suurten legendojen, edessä.