Diktaattoripörssi

Kaksikymmentä vuotta Neuvostoliiton tuhosta

Julkaistu

Tänään tulee kuluneeksi tasan kaksikymmentä vuotta Neuvostoliiton kuolemasta. Muistakaamme pahan valtakuntaa sen merkittävästä välittömästä ja välillisestä kontribuutiosta Diktaattoripörssiin.

Kahdeskymmenesviides joulukuuta 1991, tasan kaksikymmentä vuotta sitten, Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton presidentti Mihail Gorbatsov lakkautti oman virkansa dramaattisessa, kansalle suorana välitetyssä televisiopuheessa. Ydinsalkku luovutettiin Venäjän presidentille Boris Jeltsinille. Neuvostoliitto oli lakannut olemasta.

Myönnetään, olin vielä aika nuori, mutta ikäisekseni olin aika valveutunut ja aikaani seuraava. Muistan elävästi sen likaisen, pelonsekaisen tunteen, jonka Neuvostoliitto sai suomalaisissa aikaan pelkästään köllöttelemällä kyljessämme. Gorbatsovin glasnost ja perestroika tekivät peikosta vähemmän pelottavan, mutta hirviö oli silti hirveä ja tämän rakkaudellaan tukahduttavan lempeän isoveljen edessä oltiin hamaan loppuun asti nöyrästi rähmällään.

Diktaattoripörssille Neuvostoliiton kuolema oli totta kai suuri menetys ja vuosituhannen shokki josta 'pörssi ei edelleenkään ole toipunut. Suomi, Eurooppa ja koko himpskatin maailma sen sijaan ovat onneksi pikku hiljaa toipuneet Neuvostoliiton keksimästä inhottavasta taudista jota kutsuttiin valtiososialismiksi.

Lepää rauhassa, oi suuri ja mahtava, mutta ethän ikinä koskaan tule takaisin?!?