Diktaattoripörssi

Kaikki diktaattorit luokiteltu avainsanoilla.

Julkaistu

Olen jo vuosia pohdiskellut diktaattoreita erottavia ja yhdistäviä piirteitä. Tänään julkistan pohdintojeni tulokset, ja luokittelen kaikki styrankit.

Olen ollut kiinnostunut diktaattoreista ilmiönä pitkään. Vuosien mittaan, tehdessäni tutkimustyötä Diktaattoripörssiä varten tai lukiessani aiheesta muuten vaan (keräilen diktaattori- ja historiakirjoja), olen useaan otteeseen pohtinut diktaattorien persoonia. Miksi he käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät, tekevät mitä tekevät? Mikä saa diktaattorin tikittämään?

Kaikilla diktaattoreilla on yhteisiä piirteitä. Vaaditaan epäilemättä tietynkaltaista ihmistyyppiä, jotta joku ylipäätään lähtee hamuamaan absoluuttista valtaa, ja on vallan saatuaan valmis sitä myös häikäilemättömästi käyttämään.

Toisaalta diktaattorien päämäärät ja teot valtaannousun jälkeen ovat varsin erilaisia. Joku tyhjentää valtion kassan, toinen rakentaa sotakoneita ja yrittää valloittaa maailman, kolmas pysyy kiltisti kotona mutta pystyttää patsaita oman egonsa pönkittämiseksi.

Aihe on mielestäni mielenkiintoinen ja tutkimisen arvoinen. Siksi päätin lopulta, asiaa vuosikausia pyöriteltyäni, määritellä diktattorien avainsanat ja tägätä ja luokitella kaikki listaamani styrankit näillä termeillä. Sittenpähän näemme, josko vaikka uusia aikaisemmin tuntemattomia merkityksiä ja yhteyksiä vaikka avautuisi.

Virheistä ja uusista ajatuksista voi louskuttaa vieraskirjassa. Voin nykyään jopa vastata viesteihin! Ihan aina ei uskoisi että olen tehnyt tätä työkseni vuosikymmenen verran.