Diktaattoripörssi

Linkit Yleisradion "12 diktaattoria"-podcastiin lisätty

Julkaistu

Lisäsin kaikille Yleisradion "12 diktaattoria"-kuunnelmasarjassa käsitellyille diktaattoreille linkin podcastin jaksoihin.

Hirmut hallitsijat - 52 diktaattoria

Yleisradion "12 diktaattoria"-podcast ei enää ole varsinaisesti uusi. Sen ensimmäiset jaksot ilmestyivät jo joitakin vuosia sitten. Minun on jo pitkään pitänyt lisätä diktaattorien sivuille linkit kutakin koskevaan radiokuunnelman jaksoon, mutten ole kyennyt.

Miksen ole kyennyt, kysytkö? Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin, Diktaattoripörssi oli muutaman vuoden ajan teknillis-ylläpidollisessa limbossa. Toisekseen, aiheeseen sopivasti olen pitkävihainen ja pikkumainen, kuin afrikkalainen nousukasdiktaattori konsanaan!

Yleisradion podcast on pätevästi toimitettu, ja kannustan kuuntelemaan sitä. Olen itsekin oppinut uusia asioita monista styrankeista, ja pidän etenkin toimittajan kutsumista asiantuntijavieraista joilla on usein syvää ja jopa omakohtaista kokemusta aiheesta.

Kuunnelman juontajan ja toimittajan Raimo Tyykiluodon kieli on parhaimmillaan oikein hersyvää. Ihan kuin olisin kirjoittanut sen itse. Johtuu varmaan siitä, että monesti olen kirjoittanut sen itse. Tyykiluoto siteeraa usein Diktaattoripörssiä joko sellaisenaan tai ajatuksiani vain hitusen muunnellen.

Plagiointi on tunnetusti korkein imartelun muoto, mutta olen silti vähän katkera siitä ettei toimittaja mainitse Diktaattoripörssiä lähteenään. Hän kuitenkin käytännössä (kehotan kuuntelemaan vaikkapa jakson Bokassasta) lukee pitkiä otteita suoraan Diktaattoripörssistä.

Syksyllä 2020 Tyykiluoto kirjoitti aiheesta kirjan, "Hirmut hallitsijat - 52 diktaattoria". Kirja läpäisi seulani kahdessa mielessä: toimittaja ei harrasta kopiontia kuten kuunnelmassaan, ja sisältö on enimmäkseen asiallista. Huomasin joitakin karkeita asiavirheitä, mutta asiavirheitä on omallakin saitillani joten tämä ole mitään mitä kahdeksan tunnin kritiikki- ja itsekritiikkisessio ei antaisi Tyykiluodolle anteeksi.

Kelvollista suomenkielistä perustason kirjallisuutta diktaattoreista ei koskaan ole liikaa, joten ystävyyden ja avunannon nimissä Puhemiehenne velvoittaa teidät ostamaan ja lukemaan Tyykiluodon teoksen. Mikäli ette vapaaehtoisesti niin tee, seuraa verilöyly.