Diktaattoripörssi

Teodoro Obiang listautuu pörssiin. Toivottakaa tervetulleeksi ehkä pahin elävä diktaattori.

Julkaistu

Olipa kerran, ei niin kovin kauan sitten, kaukana Afrikassa, Päiväntasaajan Guinea. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo oli sen pienen, tuntemattoman ja köyhän maan julma diktaattori. Sitten hän löysi paljon öljyä ja hänestä tuli saman pienen, tuntemattoman ja köyhän maan ökyrikas ja julkea tyranni.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

Päiväntasaajan Guinealla on oltava pahin onni hallitsijoiden suhteen. Maan itsenäistyttyä Espanjasta sen presidentiksi äänestettiin maan historian ainoissa vapaissa vaaleissa Macias Nguema, jonka valtakaudella maa opittiin tuntemaan vähemmän mairittelevalla mutta kuvaavalla hellittelynimellä Afrikan Dachau.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo kaappasi vallan sedältään Nguemalta, mutta vasta kun Nguema oli alkanut vainoharhaisuudessaan tappaa myös lähisukulaisiaan. Sitä ennen Teodoro Obiang oli ollut kuuliainen ja olennainen osa setänsä sortokoneistoa, halliten esimerkiksi maan pahinta vankilaa ja kidutuskeskusta.

Tausta huomioiden ei liene yllättävää, että vain vähän on muuttunut Päiväntasaajan Guineassa parempaan suuntaan Obiangin yli 40-vuotisella valtakaudella.

1990-luvulle asti asti maa oli tuntematon ja takapajuinen ja köyhä, ja Obiang sai sortaa kansaansa kaikessa rauhassa koska ketään ei kiinnostanut. Vuonna 1995 Päiväntasaajan Guineasta löytyi öljyä, ja sen jälkeen Obiang on saanut sortaa kansaansa ja kavaltaa öljyrahat kaikessa rauhassa koska kaikkia kiinnostaa vain hänen öljynsä.

On erilaista tehdä tutkimustyötä ja kirjoittaa hirmuhallitsijasta joka elää ja hirmuhallitsee juuri nyt, kirjoittaessani. Ajan virta erottaa minut Idi Aminista, Jean-Bedel Bokassasta ja Macias Nguemasta. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, yksi kaikkien aikojen julmimmista ja mädännäisistä diktaattoreista, elää nyt, listautuessaan sijalle 10.