Diktaattoripörssi

Puhemies ja Afrikan sarvi, osa 1: Siad Barre

Julkaistu

Tutkimusmatkani Afrikan sarvessa johtaa lähiviikkoina ainakin kolmeen pörssilistautumiseen. Ensimmäisenä vuorossa on Somalian Mohamed Siad Barre.

Siad Barre

Mohamed Siad Barre hallitsi Somaliaa diktaattorina vuosina 1969-1991. Hän oli kommunisti joka yhdisteli marxilaisuutta ja nationalismia ja julisti Suur-Somaliasta haaveillessaan sodan Etiopialle.

Neuvostoliitto valitsi kahdesta liittolaisestaan Etiopian ja alkoi tukea sitä. Hävittyään Siad Barre ryhtyi antikommunistiksi ja julisti Yhdysvaltojen aseistamana sodan omalle maalleen. Vähän tunnetussa Pohjois-Somalian kansanmurhassa Siad Barre murhasi brutaalisti satoja tuhansia kansalaisiaan.

Siad Barren kestävin perintö Somalialle on kolme vuosikymmentä sisällissotaa ja anarkiaa. Klaanit kykenivät yhdistämään voimansa syrjäyttääkseen julman tyrannin, mutta sen jälkeen ne eivät ole paljon muuhun yhteistyöhön kyenneetkään.