Diktaattoripörssi

Puhemies ja Afrikan sarvi, osa 2: Mengistu Haile Mariam

Julkaistu

Puhemiehen seikkailut Afrikan sarvessa jatkuvat. Toinen listautumisanti, tällä kertaa vuorossa Mengistu Haile Mariam.

Mengistu

Olen ollut ~5-7 vuotta vanha kun Etiopiassa oli nälänhätä. Muistan lapsuudestani väkevät kuvat Etiopian kuivuudesta ja nälkäänäkevistä lapsista.

En muista lapsuudessa kuulleeni nälänhädän poliittisesta puolesta. Siitä, kuinka nälänhätä itse asiassa oli Etiopian diktaattori Mengistu Haile Mariamin aiheuttama, ja kuinka hän kavalsi avun tai esti sitä menemästä perille rangaistakseen kapinallisia.

Ehkä en ymmärtänyt, ehkä siitä ei puhuttu, ken tietää. Mutta sen tiedän, että minusta tuntuu että saatoin puhua ennenaikaisesti kun sanoin Teodoro Obiangin olevan pahin elossa oleva diktaattori. Hän saattaa hyvinkin olla pahin vallassa oleva diktaattori, mutta pahimman elossa olevan diktaattorin kategoriassa Mengistu tarjoaa lujan vastuksen.

Tutkimustyöni tämän ihmispedon parissa on johtanut minut viime viikkoina syville vesille. Mengistu on tullut uniini. Olen seurannut viime kuukausina kriisiä Etiopiassa, ja on merkillistä kuinka samat nimet vilahtavat samoissa ongelmissa ja asioissa 30 vuotta myöhemmin. Mengistulla on pitkä perintö.