Diktaattoripörssi

Diktaattoripörssi onnittelee 100-vuotiasta Kiinan kommunistista puoluetta

Julkaistu

Kiinan kommunistinen puolue täyttää 100 vuotta. Diktaattoripörssi onnittelee ja nostaa maljan seuraavalle sadalle vuodelle sortovaltaa!

Kiinan kommunistinen puolue perustettiin 1. heinäkuuta 1921 Shanghain ranskalaisella alueella sijaitsevassa tyttökoulussa. Puolueessa oli tuolloin 57 jäsentä, joista 12 oli paikan päällä sitä perustamassa.

Kommunistit ajettiin värikkäiden vaiheiden jälkeen piileksimään maaseudulle, ja puolueen politiikka muuttui työläispuolueesta talonpoikia tukevaksi. Järjestön johtoon nousi eräs Mao Zedong.

Vuonna 1937 Japani hyökkäsi Kiinaan. Kommunistit ja Tšiang Kai-šekin Kuomintang muodostivat "yhteisrintaman", mutta etenkin kommunisteja kiinnosti tässä "liitossa" maan kaivaminen enemmän "liittolaisen" kuin vihollisen jalkojen alta.

Kommunistit voimistuivatkin huomattavasti sodan aikana, ja Japanin antauduttua alkoi Kiinan sisällissota. Kommunistit valtasivat koko maan ja karkottivat Kuomintangin Taiwanin saarelle.

Kiinan kansantasavalta julistettiin perustetuksi 1949, ja kommunistinen puolue on sen jälkeen hallinnut maata yksinvaltaisesti - ensin kommunistisin (noin vuoteen 1980), sitten ultrakapitalistisin ottein.

Suuri ja menestyksekäs puolue, lämpimästi onnea! Sinulla on jo noin sata miljoonaa jäsentä, ja tämä vuosisata kuuluu sinulle, voittamattomalle kansantasavallallesi ja sen uudelle silkkitielle! Nostan maljan sinulle, oi puolueeni, ja viisaalle puhemiehellesi Xi Jinpingille toivotan, puhemiehenä puhemiehelle, pitkää ikää!

Kolminkertainen hurraahuuto uusille yliherroillemme! Hip hip huraa! Hip hip huraa! Hip hip huraa!