Diktaattoripörssi

Puhemies Liberiassa, osa 1: Samuel Doe

Julkaistu

Afrikan sarvessa vaellettuaan Puhemiehemme on löytänyt tiensä länsi-Afrikkaan. Kaksiosaisen Liberia-saagan ensimmäisessä osassa toivotamme listausannin muodossa tervetulleeksi diktaattori Samuel Doen.

Samuel Doe kätyreineen

Kun kaksikymmentäkahdeksanvuotias ylikersantti Samuel Doe kaappasi vallan Liberiassa vuonna 1980, tuli hän murskanneeksi 130-vuotisen palan rasistista yksinvaltaa.

Doe lupasi uudistuksia ja demokratiaa, mutta absoluuttinen valta turmeli Doen absoluuttisesti. Sirkeästä nuoresta ylikersantista suli vuosikymmenen mittaan pöhöttynyt, korruptoitunut ja itseensä valheellisen narsistisesti tyytyväinen "tohtori Doe", jota jäivät suremaan vain harvat kun hänet vuonna 1990 brutaalisti murhattiin.

Doen kuolema ja sitä edeltävät hirmuteot olivat vain alkusoittoa pimeydestä, johon Liberia vajosi 1990-luvulla. Niistä kerromme lisää tarinan toisessa osassa jonkin ajan päästä.