Diktaattoripörssi

Puhemies mattojen, maakaasun ja henkilökulttien maassa

Julkaistu

Turkmenistanin maaperä on erityisen muhevaa diktaattoreiden kasvua ajatellen. Maata on sen kaksikymmenvuotisen itsenäisyyden aikana perä perää johtanut kaksi oman suuruutensa ylistämiseen erikoistunutta diktaattoria.

Itsenäisen Turkmenistanin ensimmäinen presidentti, Saparmurat Nijazov, oli yksi lupaavimmista ja mielenkiintoisimmista uusista "nuorista" diktaattoreista Diktaattoripörssin alkuvuosina. Seurasin mielenkiinnolla hänen uraansa. Nijazov rakensi ympärilleen henkilökulttia tavalla joka on tuttu Pohjois-Koreasta.

Nijazov heitti henkensä mustan diktatuurin vuoden 2006 lopussa. Diktaattoripörssi suruliputti aiheen tiimoilta. Muistan, kuinka kaikkien "asiantuntijoiden" tavoin itsekin nyrpistelin nokkaani hänen "valitulle" seuraajalleen. Mikä ihmeen nimi? Mikä kumman hammaslääkäri?

Viisitoista vuotta myöhemmin voin "ilokseni" todeta olleeni väärässä. Se oudon niminen hammaslääkäri jota katsoin pitkin nenänvarttani, Gurbanguly Berdimuhamedow nimittäin, on ehtinyt diktaattorina ansaita kannuksensa (sanaleikki tarkoitettu) moneen kertaan. Toivottakaamme Arkadag, Turkmenian kansan suojelija, pörssilistauksen myötä tervetulleeksi Diktaattoripörssin "isojen poikien" listalle!

Kun vierailin viime viikkojen aikana ajatuksissani Turkmenistanissa, kirjoitin vuoden 2020 muotoon molempien Turkmenistanin diktaattorien tarinat.