Diktaattoripörssi

Gurbanguly Berdimuhamedow (aka Arkadag)

  • dynastia
  • henkilökultti
  • mätä
  • narsisti
  • pojasta polvi paranee
  • suuruudenhullu
  • totalitarismi

Eräänä kauniina päivänä hammaslääkäri Gurbanguly Berdimuhamedow sai Turkmenistanin diktaattorista uuden potilaan. Se oli alkusysäys tarua ihmeellisemmälle totuudelle, jossa lääkäristä tulee diktaattorin seuraaja, miljoonien palvoma kaikkivoipa ja erehtymätön Arkadag, Turkmenistanin kansan suojelija.

Gurbanguly Berdimuhamedow
Pörssi
  1. Anastasio Somoza Debayle
  2. Gurbanguly Berdimuhamedow
  3. Kim Jong-un
Vallassa
21.12.2006 - 19.3.2022
(5567 päivää)
Syntyi29.6.1957 (66 vuotta)
MaaTurkmenistan
Arvonimet
  • Kansakunnan ensimmäinen hevosmies
  • Kunnioitettu vanhempi valtiomies
  • Arkadag (Suojelija)
WikipediaGurbanguly Berdimuhamedow
Diktatuurin aakkoset

Gurbanguly Berdimuhamedow syntyi 29. kesäkuuta 1957 Babarapin kylässä, Turkmenistanin sosialistisessa neuvostotasavallassa, noin 50 kilometrin päässä maan pääkaupungista Ašgabatista. Hän on kuusipäisen lapsikatraan ainoa poika.

Tulevan diktaattorin perhe oli tuiki tavallinen. Isä Mälikguly oli töissä sisäministeriössä, ja eläköityi aikanaan korkeasta muttei erityisen korkeasta poliisivirasta. Isoisä Berdimuhamed Annayev oli ollut opettaja, joka oli taistellut suuressa isänmaallisessa sodassa ja - kuten hirvittävän monet turkmenistanilaiset - kuollut vuoden 1948 suuressa maanjäristyksessä.

Berdimuhamedow valmistui Turkmenistanin lääketieteellisestä instituutista 1979 ja loi uraa hammasläkärinä. Hän väitteli myöhemmin lääketieteen tohtoriksi Moskovan yliopistosta, ja 1990-luvun alkuvuosina Berdimuhamedow opetti hammaslääketiedettä samassa instituutissa josta oli aikaisemmin valmistunut.

Diktaattorin hammaslääkäri

Turkmenistan itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Neuvostotasavaltaa vuodesta 1985 johtanut Saparmurat Nijazov ryhtyi maan itsevaltaiseksi presidentiksi.

Viimeistään itsenäisyyden alkuvuosina Gurbanguly Berdimuhamedowista tuli diktaattori Nijazovin hammaslääkäri. Se oli Berdimuhamedowin urakehityksen kannalta melkoinen onnenpotku: hänestä tuli terveysministeriön hammaslääkärivastaava vuonna 1995. Kaksi vuotta myöhemmin hänet nimitettiin terveysministeriksi, ja vuonna 2001 Berdimuhamedowista tuli varsinaisen terveysministerin virkansa ohella Turkmenistanin varapääministeri.

Käytännössä Berdimuhamedow oli maan varapresidentti, koska Turkmenistanissa ei ollut pääministeriä. Berdimuhamedow oli arvoasteikolla heti diktaattori Nijazovista seuraava, mutta hän oli silti itsevaltiaan tyrannin oikkujen armoilla. Vuonna 2004 Nijazov esimerkiksi katkaisi Berdimuhamedowin ja kaikkien muiden terveydenhuollon ammattilaisten palkanmaksun useaksi kuukaudeksi.

Vuonna 2005 Nijazov määräsi kaikki sairaalat pääkaupunki Ašgabatin ulkopuolella suljettaviksi. Berdimuhamedowin terveysministeriö sai "kunnian" panna mahtikäskyn toimeen.

Valtaistuinpeli

Joulukuussa 2006 itsensä puolijumalan asemaan nostanut Saparmurat "Turkmenbashi" Nijazov yllättäen kuoli. Nijazov ei ollut tehnyt minkäänlaisia valmisteluja eikä nimennyt seuraajaansa. Ulkomaiset asiantuntijat varoittivat kaikkien turkmeenien johtajan jälkeensä jättämän valtatyhjiön johtavan pitkälliseen epävarmuuden aikaan, kenties levottomuuksiinkin. Heidän näyissään kangasteli ääri-islamilaisuuden nousu Turkmenistanissa.

Tietäjien pelot osoittautuivat turhiksi, paitsi hammaslääkäripelko. Nijazov oli pyörittänyt vallan vuosinaan melkoista ministerirulettia, mutta varapääministeri Berdimuhamedow oli pysynyt terveysministerin ja varapääministerin palleillaan. Miehen kadehdittavan turnauskestävyyden arvioitiin laajalti johtuvan hänen harmittomasta luonteenlaadustaan, mutta vuoden 2006 valtataistelussa Berdimuhamedow osoittautui kaikkea muuta kuin heikkotahtoiseksi ja vaikutusvallattomaksi.

Kuolleen diktaattorin poika, Murat, sysättiin kylmästi sivuun seuraajakeskustelusta sillä perusteella että tämä oli asunut ulkomailla. Parlamentin puhemies, josta olisi perustuslain mukaan tulla virkaatekevä presidentti, pidätettiin "korruptiosta", ja Berdimuhamedow ryhtyi väliaikaiseksi valtionpääksi hänen sijastaan.

Berdimuhamedow nimettiin Nijazovin hautajaisista vastaavan komitean pomomieheksi, mikä Neuvostoliitosta periytyvän draaman kaaren mukaan tarkoitti sitä että hänet oli kommunistisen... öh, demokraattisen puolueen sisällä jo valittu Nijazovin seuraajaksi.

Maassa päätettiin kuitenkin järjestää "vaalit". Berdimuhamedow ei olisi saanut perustuslain mukaan lainkaan asettua ehdolle, mutta tämä kiusallinen perustuslain pykälä kumottiin ja Berdimuhamedow "valittiin" noin 90 prosentin äänivyöryllä. Kaikki "vastaehdokkaat" olivat samasta demokraattisesta puolueesta ja tukivat täysillä Berdimuhamedowin valintaa.

Sama puiseva vaaliseremonia on toistunut vuosina 2012 ja 2017. Berdimuhamedow on valittu presidentiksi noin sadan prosentin kannatuksella, perustuslaista piittaamatta.

Edeltäjän henkilökultin purkaminen

Berdimuhamedow lupasi kansalaisille vapauksia, jotka Nijazov oli heiltä vienyt. Hän vannoi uudistuksien nimiin kaikilla talouden sektoreilla, jotka Turkmenbashi oli arvaamattomalla johtamisellaan painanut maan rakoon.

Berdimuhamedow avasi uudelleen kirjastot ja terveysasemat, jotka Nijazov oli sulkenut. Hän salli kansalaisille pääsyn internetiin ja alkoi maksaa eläkkeensaajille eläkkeitä, jotka Nijazov oli heiltä ottanut pois.

Berdimuhamedow teki lopun kaikkein räikeimmästä edesmenneeseen johtajaan kohdistuneesta henkilöpalvonnasta. Kuukaudet ja viikonpäivät saivat takaisin vanhat nimensä, eikä presidenttiä ylistäviä tanssi- ja laulutapahtumia ja kansakunnan isälle tehtäviä valanvannomisia ynnä muita presidentillisiä rituaaleja tarvinnut enää suorittaa joka päivä.

Kouluissa sai taas käyttää muitakin koulukirjoja kuin Nijazovin kaikkivoipaa Ruhnamaa, ja pääkaupungin keskustassa aurinkoa katseellaan seuraava Nijazovin patsas purettiin ja pystytettiin uudelleen vähän sivummalle (eikä se enää pyörinyt).

Berdimuhamedow siivosi valtaan noustuaan Nijazovin groteskin henkilökultin pois näkyvistä ja "puhdisti" sitä tukeneet virkamiehet viroistaan, mutta muuten Turkmenistan pysyi täsmälleen samanlaisena poliisivaltiona kuin se oli ollutkin. Jo vuonna 2007 Berdimuhamedow poissulki puheessaan vaatimattomankin siirtymän kohti demokratiaa.

Berdimuhamedow ja hänen kätyrinsä kontrolloivat ja vahtivat Turkmenistanissa kaikkea ja kaikkia. Toisia mielipiteitä tai vaihtoehtoisia totuuksia ei sallita, ja hallinto on täysin läpinäkymätön niin kotimaassa kuin ulkomaille. Turkmenistan "johtaa" kaikkia kansainvälisiä sortotilastoja yhdessä Pohjois-Korean ja Eritrean kanssa, ja Turkmenistanissa on enemmän poliittisia vankeja kuin missään entisen Neuvostoliiton maassa.

Oman henkilökultin rakentaminen

Toukokuussa 2007 Turkmenistanin parlamentti myönsi Gurbanguly Berdimuhamedowille kenraalin sotilasarvon. 50-vuotissyntymäpäivänään, joitakin kuukausia myöhemmin, presidentille myönnettiin kilon painoinen kunniamerkki "mittavista saavutuksista kansakunnan hyväksi". Samalla presidentti julkaisi virallisen elämäkertansa ja valtio laski liikkelle hänen kuvallaan varustettuja kolikoita.

Kun itsenäinen Turkmenistan täytti yhdeksäntoista vuotta 26. lokakuuta 2010, presidentti Berdimuhamedowille myönnettiin arvonimi Arkadag, "Suojelija". Se onkin ansaittu ja sopiva titteli miehelle, joka on niin monilahjainen ja ehtiväinen kuin Turkmenistanin toinen presidentti. Hän johtaa kansakuntaa, hoitaa hampaita, kirjoittaa kirjoja, tekee ja esittää musiikkia (josta kaikkien on pidettävä) ja ajaa kilpaa autolla (Berdimuhamedow voitti Turkmenistanin ensimmäisen virallisen autokilpailun).

Hevoset ovat Turkmenistanin kansan ohella presidentti Berdimuhamedowin suuri rakkaus. Presidentillä on ihmisvaimo (joka tiettävästi asuu Lontoossa vuodesta 2007) ja tyttöystävä, mutta vain Turkmenistanin ainutlaatuisen kauniille ahaltekhevoselle kansakunnan ensimmäiseksi hevosmieheksi nimetty Suojelija kirjoittaa kaihoisia rakkausrunoja.

Arkadag omistaa henkilökohtaisesti satoja ellei tuhansia polleja, yli kymmenen prosenttia kaikista elävistä ylvään hevosrodun edustajista. Kun presidentille pystytettiin vuonna 2015 kaksikymmentä metriä korkea kultainen patsas Ašgabatin keskustaan, se oli tietysti ratsastajapatsas. Presidentillisellä määräyksellä on laitonta muuttaa kunnianarvoisan ahaltekhevosen nimeä kun nimi on sille kerran annettu.

Kun presidentti osallistui vuonna 2013 ratsastuskilpailuun, hänen hevosensa kaatui ja Suojelija tömpsähti maahan. Turkmenistanissa käynnistyi ennennäkemätön ihmisjahti, jossa ihmisten puhelimia tarkastettiin kansainvälisiä lentokenttiä myöten pyllähdyksestä kuvattujen elävien kuvien varalta. Video tapahtuneesta vuoti silti internetiin.

Jo Saparmurat Nijazovin mielestä koirat olivat haisseet pahalta, ja hän oli kieltänyt ne pääkaupungista. Berdimuhamedow on jatkanut edeltäjänsä linjalla, myrkyttäen ja murhauttaen kulkukoiria ja -kissoja. Diktaattorin suurin viha ryöpsähti väitetysti sen jälkeen, kun kulkukissa uskalsi ylittää tien diktaattorin autosaattueen edestä.

Koiraviha ei ole estänyt kaksinaamaista tyrannia harjoittamasta koiradiplomatiaa ja -propagandaa. Berdimuhamedow antoi Venäjän presidentille Vladimir Putinille lahjaksi keski-aasian paimenkoiran. Lisäksi hän pystytti paimenkoiralle, "Turkmenistanin viralliselle koirarodulle", suuren kultaisen patsaan (ei kuitenkaan ratsastajapatsasta).

Päivän väri: valkoinen

Turkmenistanin pääkaupunki Ašgabat on opittu Nijazovin ja varsinkin Berdimuhamedowin aikana tuntemaan valkoisen marmorin kaupunkina. Berdimuhamedow on valtakaudellaan jatkanut edeltäjänsä viitoittamalla tiellä ja toteuttanut toinen toistaan suureellisempia rakennushankkeita. Pääkaupunki on saanut esimerkiksi uuden "olympiastadionin" ja muita huippumoderneja urheilupaikkoja, jotta diktaattori voi järjestää kolmostason kansainvälisiä sporttitapahtumia.

Valkoinen on Berdimuhamedowin lempiväri. Hän asuu valkoisessa palatsissa ja liikkuu valkoisilla limusiineilla. Eräänä kauniina päivänä, kun hän matkusti valkoisessa saattueessaan läpi Ašgabatin marmoribulevardien, vastaantulevien autojen tummat värit sattuivat diktaattorin silmiin. Niinpä hän sakkojen ja takavarikoinnin uhalla kielsi pääkaupungin kaduilta kaikki muut paitsi valkoiset autot.

Kaspianmeren rannalle, Turkmenbashin satamakaupunkiin, Berdimuhamedow rakennutti Awazan, "Turkmenistanin Las Vegasin". Dubaita matkiva valkoisuuttaan kiiltävä turistihelvetti avattiin 2013, mutta se on ollut alusta alkaen tyhjillään. Saadakseen turisteja Turkmenistanin pitäisi päästää maahan ulkomaalaisia, ja Turkmenistan on erittäin nuiva myöntämään viisumeita kenellekään.

Kaasua, komisario Berdimuhamedow

Mahtipontiset monumentit ja massiiviset projektit luovat illuusion taloudellisesta menestyksestä, mutta tuoreiden raporttien mukaan maailman neljänneksi suurimmista maakaasuvaroista elävä Turkmenistan on todellisuudessa vaarassa romahtaa.

Turkmenistanin talous on ollut lamassa vuodesta 2014 alkaen. Maakaasun hinta on pysynyt alhaalla eikä kaasun vienti Venäjälle vedä. Puuvillateollisuuteen ei ole itsenäisyyden aikana sijoitettu, joten puuvillasato jää rappeutuvan infrastruktuurin myötä vuosi vuodelta pienemmäksi. Ulkomaiset sijoitukset ja aiemmin mainitut suurhankkeet menevät pieleen, koska hallinto on huonoa ja korruptio rehottaa. Inflaatio laukkaa, ruoasta tai ainakin ruokarahasta on pulaa.

Koska presidentti itse on erehtymätön, hinnan epäonnistumisista maksavat hänen kätyrinsä. Berdimuhamedow on talouskriisin alkamisen jälkeen erottanut ja nöyryyttänyt alaisiaan julkisesti. Monet on suomittu ja tuomittu korruptiosta, joka valuu systeemisesti alaspäin korkeimmasta mahdollisesta lähteestä.

Berdimuhamedowin edeltäjä oli Turkmenistanin itsenäistyttyä myöntänyt mahtikäskyllään kaikille ilmaisen sähkön, kaasun, veden ja suolan. Talouskurimuksen pahentuessa presidentti Berdimuhamedow kiristi vyötä etujen ympärillä kunnes lakkautti ne lopullisesti vuonna 2019. Kasvavasta kurjuudesta huolimatta odotettavissa ei liene "Turkmenistanin kevättä", koska Berdimuhamedowin ote maasta on kansannousua ajatellen liian vahva.

Helmikuussa 2021 Gurbanguly Berdimuhamedow nimitti poikansa Serdarin varapääministeriksi, virkaan josta itse vuonna 2006 ponnisti diktaattoriksi. Vuoden 2022 alussa Suojelija ilmoitti yllättäen jäävänsä eläkkeelle, ja Serdar "äänestettiin" presidentiksi "vaaleissa" saman vuoden maaliskuussa.