Diktaattoripörssi

Jean-Claude Duvalier

  • ahne
  • dynastia
  • mätä
  • playboy
  • päätyi maanpakoon

Jean-Claude Duvalierista tuli 19-vuotiaana maailman nuorin elinikäinen presidentti, vaikka hän olisi itse halunnut olla pelkkä liukas playboy. Jean-Claude varasti minkä kykeni ja pakeni kumouksen koittaessa lentokoneen ruuma pullollaan kansalta varastettuja rikkauksia.

Jean-Claude Duvalier
Pörssi
  1. Tito
  2. Jean-Claude Duvalier
  3. Francisco Franco
Vallassa
21.4.1971 - 7.2.1986
(5406 päivää)
Syntyi3.7.1951
Kuoli
4.10.2014 (63 vuotta)
MaaHaiti
WikipediaJean-Claude Duvalier
Diktatuurin aakkoset

Jean-Claude Duvalier syntyi heinäkuun 3. päivänä 1951. Hän oli merkitty mies pienestä pitäen: isä Francois oli ensin vallankaappauksen jäljiltä pakosalla, ja vuodesta 1957 Haitin diktaattori.

Jean-Claude kasvoi eristettynä turmeltuneessa ympäristössä. Hän kävi Haitin parhaita kouluja ja opiskeli parhaissa yliopistoissa maan kirkkaimpien kansankynttilöiden ohjaamana, mutta isän ja isän hallinnon mädännäisyys tartutti vääjämättä pojankin. Jean-Claudesta kasvoi isin korruptiorahoja tuhlaava flegmaattinen playboy.

Kun isä-Duvalierin, "Papa Docin", terveys alkoi toden teolla horjua, hän järjesteli dynastisen vallanvaihdon. Jean-Claudesta, "Baby Docista", tuli vuonna 1971, yhdeksäntoistavuotiaana, maailman nuorin presidentti. Ja vieläpä elinikäinen sellainen!

Johtaminen ei olisi voinut vähempää kiinnostaa Jean-Claudea. Hänen puolestaan isosisko Marie-Denise olisi saanut ottaa homman kontolleen. Kun Jean-Claudesta kuitenkin isän tahdon mukaisesti tuli presidentti, hän delegoi käytännön hallitustyön suosiolla äidilleen ja muille kovan linjan duvalieristeille ja hoiti itse vain pakolliset seremonialliset tehtävät.

Jean-Claude höllensi nimellisesti sensuuria ja vapautti muutamia poliittisia vankeja, mutta käytännössä maata hallittiin täysin samalla tavalla kuin isän aikana. Siitä huolimatta taloudellisen avun ja investointien määrä aluksi kasvoi: Jean-Claude esiintyi maailmalle korruption kitkijänä ja väkivaltaisen sortopolitiikan uudistajana.

Jean-Claude ja hänen lähipiirinsä pröystäilivät jättikartanoilla, hienoilla autoilla, moottoripyörillä ja muulla tilpehöörillä, joiden ostamiseen diktaattori käytti ulkomaista talousapua ja liike-elämältä saamiaan mittavia lahjuksia. Jean-Claudella oli erityinen "tupakkateollisuusrahasto", josta ei pidetty minkäänlaista kirjanpitoa ja johon kaikki likainen raha tavalla tai toisella valui.

Vuonna 1980 Jean-Claude meni naimisiin Michelle Bennettin kanssa. Bennett oli mulatti, mikä suututti Duvalierin suvun perinteiset mustat kannattajat. Lisäksi mahtipontisiin häihin käytettiin niin paljon rahaa, että jopa johtajiensa ylilyönteihin tottuneet haitilaiset järkyttyivät.

Kahdeksankymmentäluvun mittaan tyytymättömyys Haitissa lisääntyi sitä mukaa kun Duvalierien ja Bennettien korruptoituneisuus kasvoi. Diktaattorin vaimon suku tienasi rahaa muun muassa huumekaupoilla ja myymällä haitilaisia ruumiita ulkomaisiin oppilaitoksiin. Jopa Yhdysvallat, Duvalierien pitkäaikainen tukija, alkoi saada tarpeekseen Jean-Clauden säännönmukaisesti rosvotessa kaiken talousavun.

Paavi Johannes Paavali II:n vierailtua Haitissa 1983 vaatimassa muutoksia mellakointi alkoi yltyä toden teolla. Duvalier vastasi koventamalla otteita ja tekemällä nimellisiä myönnytyksiä, mutta tilanne alkoi luisua hänen käsistään. Vuoteen 1985 mennessä lähes koko Haiti oli kapinoinnin ja kaaoksen kourissa. Reaganin hallitus kehotti Jean-Claudea luopumaan vallasta ja pakenemaan.

Ja eikä aikaakaan, kun Baby Doc ja hänen vaimonsa jo nousivatkin kuljetuskoneeseen ja lensivät Ranskaan lastiruuma täynnä vuosien mittaan ryöstämiään rikkauksia. Taakse jäi romahtanut Haiti, josta Jean-Claude ja hänen isänsä olivat tehneet yhden maailman kurjimmista ja köyhimmistä loukoista.

Euroopassa Jean-Claude eli lokoisaa ja flegmaattista kaatuneen diktaattorin elämää, kunnes ylellinen elintaso, avioero ja kiistanalaisten varojen jäädyttäminen jättivät miehen tyystin vaille omaisuutta. Duvalier meni uudelleen naimisiin ja asui vaimonsa vaatimattomassa asunnossa Pariisin lähiössä.

Tammikuun 16. päivänä vuonna 2011 Jean-Claude Duvalier kaikkien yllätykseksi lensi takaisin Haitiin. Omien sanojensa mukaan Jean-Claude palasi jälleenrakentamaan maanjäristyksen runtelemaa maata, mutta pahat kielet väittivät kyseessä olleen tempauksen jolla Duvalier yritti kaapata neljä miljoonaa sveitsiläisessä pankissa makaavaa dollaria.

Niin tai näin, Haitin viranomaiset pidättivät Duvalierin yksin tein. Diktaattori asetettiin syytteeseen hänen valtakaudellaan tapahtuneesta korruptiosta ja väärinkäytöksistä. Lakitupaan asti tyranni ei koskaan ehtinyt, koska oikeusprosessi jähmettyi ja Baby Doc kuoli 4.10.2014 sydänkohtaukseen kotonaan Port-au-Princessä. Hän oli menehtyessään vain 63-vuotias.