Diktaattoripörssi

Luokittelu: fanaattinen

Jotkut diktaattorit eivät tee kompromisseja. He suhtautuvat omaksumiinsa aatteisiin fanaattisesti ja tekevät päätöksensä tunteella, eivät järjellä. Tämä voi johtaa katastrofiin.

  • Hitler julistaa sodan liittolaiselleen Neuvostoliitolle, koska Neuvostoliitto on hänen ideologinen verivihollisensa. Lisäksi hän käyttää Saksan rajallisia resursseja holokaustaamaan juutalaisia, joista epäilemättä olisi hyötyä sotateollisuudessa.
  • Anastasio Somoza Debaylen tilillä on miljardeja dollareita, mutta suuronnettomuuden iskiessä hän silti kavaltaa kansainvälisen avun ja myy kipeästi kotona kaivatut verivarannot ulkomaille.

Diktaattorit

Adolf Hitler

Adolf Hitler

Vallassa
30.1.1933 - 30.4.1945
MaaSaksa

Adolf Hitlerin aggressiivinen laajentumishimo johti maailmanhistorian tuhoisimpaan sotaan. Valloitettuaan Euroopan kiihkomielisesti antisemitistinen Hitler teollisti joukkotuhonnan murhatakseen vihaamansa juutalaiset, ja lähes onnistui tehtävässään ennen kuin hänen "tuhatvuotinen valtakuntansa" tuli tiensä päähän kahdentoista vuoden kypsässä iässä.

Yahya Jammeh

Yahya Jammeh

Vallassa
22.7.1994 - 19.1.2017
MaaGambia

Toimittajat vai homoseksuaalit? Yahya Jammeh ei osannut päättää kumpaa ihmisryhmää hän vihaa enemmän, joten hän teki kompromissin ja vainosi kumpaakin joukkoa yhtä tunnollisesti läpi lähes neljännesvuosisataisen valtakautensa.

Ruhollah Khomeini

Ruhollah Khomeini

Vallassa
1.2.1979 - 3.6.1989
MaaIran

Ajatolla Ruhollah Khomeini palasi Iraniin riemusaatossa näyteltyään merkittävää roolia maata sortaneen shaahin kaatamisessa. Hän lupasi demokratiaa ja ihmisoikeuksia, mutta hallitsi islamilaista tasavaltaa autoritäärisesti ja osoittautui aivan yhtä roistomaiseksi kuin edeltäjänsä.

Francisco Macías Nguema

Francisco Macías Nguema

Vallassa
12.10.1968 - 3.8.1979
MaaPäiväntasaajan Guinea

Francisco Macías Ngueman valtakaudella Päiväntasaajan Guinea tunnettiin Afrikan Dachauna. Macías, joka saattaa olla hulluin hulluista diktaattoreista, vainosi kaikkia ja tuhosi kaiken. Kun kansa yritti karata, diktaattori poltti veneet ja miinoitti tiet. Ne onnettomat, jotka eivät päässeet pakoon, Macías murhasi tai passitti plantaaseille orjatyöhön.

Ne Win

Ne Win

Vallassa
2.3.1962 - 23.7.1988
MaaMyanmar
Pol Pot

Pol Pot

Vallassa
17.4.1975 - 7.1.1979
MaaKambodza

Pol Pot, Demokraattisen Kamputsean veli numero yksi, päätti siirtyä agraarikommunismiin kertarysäyksellä ilman siirtymäaikoja. Raha pois, kaupungit ja identiteetit tyhjäksi! Punaisten khmerien terrori johti väestökatoon, jolle ei löydy vertailukohtaa sen enempää sodista kuin kulkutaudeistakaan.

Antonio de Oliveira Salazar

Antonio de Oliveira Salazar

Vallassa
5.7.1932 - 25.9.1968
MaaPortugali

Antonio de Oliveira Salazar oli piinkova talousmies, joka tasapainotti maansa talouden ja ryhtyi yksinvaltiaaksi. Salazar oli sivistynyt, uuttera ja - toisin kuin diktaattorit yleensä - vaatimaton askeetti. Hän oli vannoutunut taantumuksellinen, jonka valtakaudella muutos ja edistys olivat Portugalissa pahimmat kirosanat.

Ali Soilih

Ali Soilih

Vallassa
3.1.1976 - 13.5.1978
MaaKomorit

Ali Soilih kaappasi vallan Komoreilla maan itsenäistyttyä Ranskasta. Soilih uskoi vahvasti nuoruuteen: diktaattori alensi äänestysikärajan neljääntoista ja organisoi teinit vallankumouskaarteiksi. Juoppo tyranni vastusti Ranskaa ja rakensi maolaista utopiaa, kunnes joutui vuorostaan syrjäytetyksi.

Anastasio Somoza Debayle

Anastasio Somoza Debayle

Vallassa
13.4.1967 - 17.7.1979
MaaNicaragua

Luis-veli oli hallinnut Nicaraguaa lempeämmin, mutta Anastasio Somoza Debayle muistutti diktaattorina enemmän isäänsä. Hän ei sietänyt minkäänlaista oppositiota, vaan pamputti ja ryösti kuin viimeistä päivää. Nicaraguan pääkaupunki ei ole vieläkään kaikilta osin toipunut nuorimmasta Somozasta, jota ei syyttä suotta kutsuttu "vampyyridiktaattoriksi".

Donald Trump

Donald Trump

Vallassa
20.1.2017 - 20.1.2021
MaaYhdysvallat

Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi 2017 republikaanisen puolueen listalta, ensimmäisenä autoritäärisenä "vahvana miehenä" tasavallan historiassa. Hän halvensi ja uhmasi kansanvallan perinteitä ja instituutioita ja kaivoi maata demokratian alta. Vasta historia on tuomitseva joutaako trumpismi historian romukoppaan vai osoittautuuko se nykyajan vaarallisimmaksi aatteeksi.