Diktaattoripörssi

Luokittelu: monarkki

Absoluuttinen monarkia on hallitusmuoto, jossa monarkilla on täydellinen valta hallita maataan ja sen kansalaisia ilman, että lait tai oikeuslaitos koskettavat hänen määräysvaltaansa.

Puhemies on pitkään karsastanut monarkkidiktaattoreja. He ovat yleensä perineet vallan eivätkä ole rehellisesti anastaneet sitä kuten oikean diktaattorin kuuluu. Puhemies kuitenkin myöntää itsekritiikinomaisesti että despootti on despootti on despootti, ja julistaa että monarkit voivat kuulua Diktaattoripörssiin siinä missä muutkin tyrannit.

Diktaattorista saattaa toki "parhaassa" tapauksessa tulla monarkki. Franco eli kuin kuningas, vain arvonimi puuttui. Ja katsokaapa ihaillen Keski-Afrikan Bokassaa, hän kruunautti itsensä keisariksi!

Diktaattorit

Jean-Bédel Bokassa

Jean-Bédel Bokassa

Vallassa
1.1.1966 - 21.9.1979
MaaKeski-Afrikan tasavalta

Jean-Bédel Bokassa rakasti oman suuruutensa ylistämistä. Hän ei tyytynyt olemaan elinikäinen presidentti, vaan kruunautti itsensä keisariksi. Hän hauskuutti keisarillista korkeuttaan syöttämällä vihollisiaan diplomaateille, ja myöhemmin, kun hänet oli syrjäytetty, Bokassasta tuli kolmastoista apostoli ja paavin salarakas.

Haile Selassie

Haile Selassie

Vallassa
2.11.1930 - 12.9.1974
MaaEtiopia

Etiopian keisari Haile Selassie nautti ulkomailla arvostusta vanhempana valtiomiehenä. Hän oli perustamassa sekä YK:ta että Afrikan yhtenäisyysjärjestöä. Kotirintamalla sujui heikommin: ihmiset kärvistelivät vielä 70-luvullakin feodaalivallan alla nälkäisinä ja lukutaidottomina.

Leopold II

Leopold II

Vallassa
1.7.1885 - 15.11.1908
MaaKongon vapaavaltio
Mswati III

Mswati III

Vallassa
25.4.1986 -
MaaSwazimaa

Mswati III on Afrikan viimeinen absoluuttinen monarkki, joka törsää omiin menoihinsa neljänneksen Swazimaan kansantuotteesta. Itselleen nuoria morsiamia kidnappaavalta tyrannilta ei puutu mitään niistä ylellisyyksistä, joista hänen keskiaikaa elävä ja aika ajoin nälkää näkevä kansansa ei osaa edes uneksia.

Mohammad Reza Pahlavi

Mohammad Reza Pahlavi

Vallassa
16.9.1941 - 11.2.1979
MaaIran

Mohammad Reza Pahlavi kertoi olevansa perustuslaillinen monarkki ja kuvitteli olevansa uudistaja, mutta hallitsi autokraattisesti salaisen poliisin avulla ja kahmi kansan omaisuutta. Iranin viimeinen keisari tunnettiin viriilinä mestaridiplomaattina, mutta lopulta hän oli sairas mies jota vihasivat kaikki.

Tāufaʻāhau Tupou IV

Tāufaʻāhau Tupou IV

Vallassa
16.12.1965 - 10.9.2006
MaaTonga

Kuningas Tāufaʻāhau Tupou IV oli kirjaimellisesti suurin itsevaltias, todistetusti yli 200 kiloa. Hän oli kristillinen maallikkosaarnaaja ja alamaistensa kunnioittama uudistaja, kunnes ei enää ollutkaan, ja kansalaiset protestoivat kaduilla vaatien demokratiaa.