Diktaattoripörssi

Manuel Noriega

  • antikommunismi
  • gangsteri
  • mätä
  • opportunisti
  • päätyi vankilaan
  • sotilas

Panaman vahva mies Manuel Noriega auttoi Yhdysvaltoja vastustamaan kommunismia ja Yhdysvaltain kansalaisia tyydyttämään kokaiininhimonsa. Siinä sivussa hän teki itsestään rikkaan miehen ja keskitti itselleen vähitellen kaiken vallan. Hyviä aikoja riitti pitkään, mutta kylmän sodan päätös muodostui kenraalille kalseaksi.

Manuel Noriega
Pörssi
  1. François Duvalier
  2. Manuel Noriega
  3. Enver Hoxha
Vallassa
12.8.1983 - 20.12.1989
(2322 päivää)
Syntyi11.2.1934
Kuoli
29.5.2017 (83 vuotta)
MaaPanama
Ylen podcastManuel Noriega
Diktatuurin aakkoset

Manuel Noriega oli viimeisen päälle erikoistunut ammattisotilas. Hän sai upseerinkoulutuksensa Perussa ja erikoistui tiedustelu- ja vastatiedusteluun opiskellessaan Yhdysvaltain hallinnoimalla kanava-alueella Panamassa. Fort Braggissa, Pohjois-Carolinassa, Noriega perehtyi informaatiosodankäyntiin.

Noriega liittyi Panaman kansalliskaartiin 1967. Hänen uransa eteni vahvassa myötätuulessa, varsinkin sen jälkeen kun Noriega oli vuoden 1969 valtataistelussa asettunut tukemaan Omar Torrijosia, joka osoittautui voittoisaksi kortiksi. Torrijosin suojeluksessa Noriega yleni everstiluutnantiksi, ja hänestä tuli Panaman sotilastiedustelun päällikkö.

Yhdysvaltojen ylin ystävä

Jossain vaiheessa Noriegan sotilaskoulusta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli värvännyt lupaavan nuoren Manuelin joukkoihinsa. CIA maksoi hänelle palkkaa jo 1970-luvun alussa, ja syystäkin: Noriegasta tuli varsin äkkiä Yhdysvalloille korvaamaton.

Noriega oli keskeinen peluri Yhdysvaltojen ja Väli-Amerikan alueen maiden välisissä suhteissa. Noriega toimi tiedustelu- ja puhemiehenä Kuuban suuntaan, ja 1980-luvulla hän oli tärkeä linkki yhteydenpidossa Nicaraguan sandinistihallitusta vastaan taisteleviin kontra-sisseihin. Noriega antoi Yhdysvaltojen perustaa Panamaan salaisia kuunteluasemia, ja auttoi CIA:ta kanavoimaan pimeitä rahavirtoja kommunismia vastaan taisteleville ryhmille eri puolilla Väli-Amerikkaa.

Koska Noriega oli niin hyödyllinen, Yhdysvallat ummisti silmät hänen pimeiltä puoliltaan. Valta Panamassa valui Noriegalle, ja hänen valtansa osoittautui etovaksi. Noriegan hallinto rikkoi räikeästi kansalaistensa ihmisoikeuksia, ja sotkeutui aseiden ynnä huumeiden salakuljetukseen.

Noriega ystävystyi Medellinin huumekartellin pomon, Pablo Escobarin kanssa, ja auttoi tätä (miljoonia vastaan, totta kai) toimittamaan tonnikaupalla kokaiinia Yhdysvaltoihin. Kolumbian kartellit jopa jalostivat lopputuotteensa myyntikuntoon Panamassa, turvasatamassaan.

Nousu valtaan

Noriegan vanha suojelija Torrijos kuoli lento-onnettomuudessa vuonna 1981. On väitetty, että koneessa oli pommi, ja että Noriega oli sen sinne laittanut. On miten on, Torrijosin kuoltua Noriega nimitettiin puolustusvoimien esikuntapäälliköksi, ja vuoteen 1983 mennessä Panama oli tukevasti Noriegan näpeissä. Ylistääkseen omaa suuruuttaan Noriega ylensi itsensä kenraaliksi.

Seuraavana vuonna Noriega salli jaloudessaan Panaman ensimmäiset presidentinvaalit kuuteentoista vuoteen. Kun alustava ääntenlaskenta vaali-iltana väitti opposition ehdokkaan pärjäävän hyvin, Noriega vihelsi ääntenlaskun poikki ja äänet laskettiin uudelleen. Hyvä niin, koska alkuperäinen laskutoimitus oli toimitettu leväperäisesti, ja tarkastuslaskennan jälkeen Noriegan ehdokas voitti niukasti.

Näihin aikoihin maanpaossa elävä äänekäs Noriega-kriitikko Hugo Spadafora moitti julkisesti Noriegaa tämän huumeyhteyksistä ja lupasi urhokkaasti palata Panamaan vastustamaan tyrannia. Spadafora kaapattiin kiinni heti rajalta, ja vähän myöhemmin hänen päätön, runneltu ruumiinsa löydettiin tungettuna postisäkkiin. Ihmiset vaativat kovaan ääneen tiukkoja murhatutkimuksia, mutta Noriega (joka Pariisissa salaa äänitetyllä nauhalla käytännössä tunnustaa tilanneensa murhan) tyrmäsi moisen harhaopin.

Ystävät kääntävät Noriegalle selkänsä

Noriega käytti viestintäkoulutustaan maksimaalisesti hyväkseen ja manipuloi Yhdysvaltoja taidokkaasti. Muuttuvalle geopoliittiselle ilmastolle hän ei kuitenkaan voinut mitään. Neuvostoliitto natisi liitoksissaan, ja Yhdysvaltojen katse kääntyi kommunismin peikosta huumeisiin. Vuonna 1988 huumevirasto DEA asetti Noriegan syytteeseen, ja senaatin terrorismin ja huumeiden vastainen komitea totesi mietinnössään yksikantaan "Manuel Noriegan olevan yksi maan ulkopolitiikan kaikkien aikojen suurimmista virheistä".

Vuonna 1989 Noriega, joka oli haastettu oikeuteen Floridassa, väärensi jälleen yhdet vaalit. Vaikka diktaattorin "ihmisarvon prikaatit" kiusasivat ja pamputtivat vastustajia minkä suinkin kerkesivät, opposition ehdokas sai silti kiistattoman maanvyörymävoiton jonka Noriega räikeästi varasti.

Panaman ja Yhdysvaltojen välit kiristyivät kiristymistään. Tilanne kärjistyi aseellisiksi välikohtauksiksi. Viidestoista joulukuuta 1989 Panaman parlamentti lopulta julisti maan olevan sotatilassa Yhdysvaltojen kanssa, ja viittä päivää myöhemmin Yhdysvaltojen joukot vyöryivät maahan.

Vankiloita vankiloiden perään

Noriega, jonka päästä oli luvattu miljoonan dollarin palkkio, pakeni Vatikaanin suurlähetystöön eikä suostunut tulemaan ulos. Diktaattori saatiin lopulta antautumaan kun Yhdysvaltojen sotilaat soittivat suurlähetystön ympärillä kymmenen päivää kovaäänistä, keskeytyksetöntä rock-musiikkia.

Kaatunut diktaattori kuljetettiin sotavankina Floridaan vastaamaan syytteisiin. Järjestetty oikeudenkäynti oli kyseenalainen. Noriegan ei esimerkiksi annettu käyttää CIA-suhteitaan ja tietojaan todisteina, koska ne "vaarantaisivat julkitullessaan kansallisen turvallisuuden". Oikeudenkäynnin päätteeksi Noriega tuomittiin neljäksikymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Noriegan tuomio lyheni hyvän käytöksen ansiosta, mutta se ei tarkoittanut hänelle vapautta. Noriega luovutettiin vuonna 2010 Ranskaan, jossa kenraali oli jo kertaalleen ehditty tuomita rahanpesusta. Tultuaan tuomituksi Ranskassa vielä kertaalleen Noriega palautettiin Panamaan, jossa hänet oli ehditty myöskin tuomita poissaolevana pitkiin vankeusrangaistuksiin valtakautensa aikaisista murhista ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Istuttuaan neljännesvuosisadan eri maiden vankiloissa Noriega oli hauras vanha mies, joka oli saanut ainakin yhden aivoverenvuodon ja kärsi korkeasta verenpaineesta. Häneltä löydettiin hyvälaatuinen aivokasvain, jota yritettiin hoitaa leikkauksella. Noriega ei koskaan herännyt toimenpiteestä, ja kuoli 83 vuoden iässä toukokuussa 2017.