Diktaattoripörssi

Luokittelu: kansanmurhaaja

Kansanmurha (oikeustieteessä joukkotuhonta) on jonkin tietyn etnisen, kielellisen, uskonnollisen tai muun ryhmän (yleensä vähemmistön) järjestelmällistä tuhoamista.

Alkuperäisissä termin oikeudellisissa määrittelyissä kansanmurhaan liitettiin rikokset poliittista, uskonnollista, rotu- tai muuta ryhmää vastaan. Stalin vastusti tätä aloitetta ankarasti (miksiköhän?) ja poliittinen ryhmä tiputettiin pois.

Mielestäni polittinen vaino kuuluu tismalleen samaan lokeroon kuin etninen vaino, joten Diktaattoripörssi ei tee eroa poliittisen ja etnisen joukkotuhonnan välille. Joukkotuhonta on joukkotuhontaa vaikka voissa paistaisi.

Kansanmurha Wikipediassa

Diktaattorit

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad

Vallassa
10.6.2000 -
MaaSyyria

Bashar al-Assad oli nuorena kiinnostunut tietokoneista, ei vallasta. Kohtalon oikku teki erikoistuvasta silmälääkäristä isänsä seuraajan diktaattorina. Basharia pidettiin uudistajana, mutta viimeistään arabikeväästä 2011 alkanut sisällissota paljasti hänen todellisen luontonsa kovaotteisena tyrannina ja sotarikollisena.

Omar al-Bashir

Omar al-Bashir

Vallassa
30.6.1989 - 11.4.2019
MaaSudan

Omar al-Bashir sai vuonna 2009 kunnian tulla ensimmäiseksi kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n etsintäkuuluttamaksi istuvaksi valtionpääksi. Rikokset ihmisyyttä kohtaan Darfurissa ovat suurimmat diktaattorin synneistä, mutta hänen pitkään sisällissotien värittämään kauteensa mahtuu muitakin rötöksiä.

Idi Amin

Idi Amin

Vallassa
25.1.1971 - 11.4.1979
MaaUganda

Idi Aminin valtakaudella Ugandan vesivoimalan luukut tukkeutuivat ruumiista, joita diktaattorin veriset "puhdistukset" tuottivat Niiliin kuin liukuhihnalta. Amin myönsi itselleen prameita kunniamerkkejä ja julisti itsensä Skotlannin kuninkaaksi. Hän oli höpsöttelevän seuramiehen viittaan verhoutunut vainoharhainen ja verenhimoinen tyranni.

Siad Barre

Siad Barre

Vallassa
21.10.1969 - 26.1.1991
MaaSomalia

Mohamed Siad Barre julisti Neuvostoliiton aseistamana kommunistina sodan Etiopialle. Hävittyään hän julisti Yhdysvaltojen aseistamana antikommunistina sodan omalle maalleen. Siad Barren kestävin perintö Somalialle on kolme vuosikymmentä sisällissotaa ja anarkiaa.

Paul Biya

Paul Biya

Vallassa
6.11.1982 -
MaaKamerun

Paul Biya, Kamerunin yksityisyyttään vaaliva diktaattori jo yli neljänkymmenen vuoden ajalta, esiintyy julkisuudessa vain harvoin. Silloin kun Biya näyttäytyy, hän tekee sen yleensä suorittaakseen lempitemppunsa, vaalien väärentämisen ja itsensä valitsemisen presidentiksi aina vain uudelle kaudelle.

Hissène Habré

Hissène Habré

Vallassa
7.6.1982 - 1.12.1990
MaaTšad
Adolf Hitler

Adolf Hitler

Vallassa
30.1.1933 - 30.4.1945
MaaSaksa

Adolf Hitlerin aggressiivinen laajentumishimo johti maailmanhistorian tuhoisimpaan sotaan. Valloitettuaan Euroopan kiihkomielisesti antisemitistinen Hitler teollisti joukkotuhonnan murhatakseen vihaamansa juutalaiset, ja lähes onnistui tehtävässään ennen kuin hänen "tuhatvuotinen valtakuntansa" tuli tiensä päähän kahdentoista vuoden kypsässä iässä.

Saddam Hussein

Saddam Hussein

Vallassa
16.7.1979 - 9.4.2003
MaaIrak

Saddam Hussein, Irakin kaikkivoipa presidentti, näki itsensä arabimaailman johtajana. Saddam harjoitti aktiivista sisä- ja ulkopolitiikkaa, mutta aiheutti lupaavan alun jälkeen naapureilleen ja omille kansalaisilleen pelkkää kärsimystä. Irak on edelleen kurja paikka, mutta "uutta Saladinia" kaipaa vain harva.

Kim Il-sung

Kim Il-sung

Vallassa
9.9.1948 - 8.7.1994
MaaPohjois-Korea

Kim Il-sung, Korean demokraattisen tasavallan diktaattori, muutti maansa orwellilaiseksi teemapuistoksi. Kim kehitti Juche-filosofian, joka korostaa "omavaraisuutta" mutta merkitsee käytännössä pulaa ja nälkää. Suuren johtajan hanke Korean yhdistämiseksi raudalla johti ikuiseen vihanpitoon kylmän sodan viimeisellä rintamalla.

Kim Jong-il

Kim Jong-il

Vallassa
8.7.1994 - 17.12.2011
MaaPohjois-Korea

Rakas johtaja Kim Jong-il peri isältään maailman kurjimman maan. Jong-il lisäsi soppaan entistäkin autoritäärisemmän komennon, ja hänen kiristyspolitiikkansa toimi koska kukaan ei rohjennut antaa diktatuurin romahtaa despootin tykkien sojottaessa kohti Soulia ja sormen haroessa tuhnua ydinnappia.

Kim Jong-un

Kim Jong-un

Vallassa
17.12.2011 -
MaaPohjois-Korea

Toisen epäonni on toisen onni. Kim Jong-ilin vanhinta poikaa ehdittiin jo koulia johtajaksi, mutta tämän koomattua pahasti Suuren seuraajan titteli karkasi nuoremmalle velipuolelle. Ja niin tapahtui, että vuonna 2011 kolmikymppisestä Kim Jong-unista leivottiin Pohjois-Korea Oy:n uusi toimitusjohtaja.

Francisco Macías Nguema

Francisco Macías Nguema

Vallassa
12.10.1968 - 3.8.1979
MaaPäiväntasaajan Guinea

Francisco Macías Ngueman valtakaudella Päiväntasaajan Guinea tunnettiin Afrikan Dachauna. Macías, joka saattaa olla hulluin hulluista diktaattoreista, vainosi kaikkia ja tuhosi kaiken. Kun kansa yritti karata, diktaattori poltti veneet ja miinoitti tiet. Ne onnettomat, jotka eivät päässeet pakoon, Macías murhasi tai passitti plantaaseille orjatyöhön.

Mao Zedong

Mao Zedong

Vallassa
1.10.1949 - 9.9.1976
MaaKiinan kansantasavalta

Puhemies Mao Zedong verhoutui kommunismin viittaan, mutta Maon todellinen aate oli narsismi. Hän oli oman etunsa nimissä uhraamaan miljoonia, ja numeroina mitattaessa Mao onkin historian pahin murhamies. Puhemies jopa halusi aloittaa ydinsodan, koska hänen logiikkansa mukaan "kiinalaisia on enemmän".

Mengistu Haile Mariam

Mengistu Haile Mariam

Vallassa
17.11.1974 - 21.5.1991
MaaEtiopia

Mengistu Haile Mariam kaatoi Derg-junttansa kanssa epäsuositun keisarin, ja hänelle hurrattiin. Se oli Etiopian viimeinen hurraus seitsemääntoista vuoteen, sillä maa sai koston- ja verenhimoiselta stalinistilta sakinhivutuksen ja suoneniskennän jota se ei aivan heti unohda.

Min Aung Hlaing

Min Aung Hlaing

Vallassa
1.2.2021 -
MaaMyanmar

Min Aung Hlaing kaappasi vallan, kuten Myanmarissa sotilaspomoilla säännöllisin väliajoin tapana on, vuoden 2021 alussa. Jo ennen keikausta hän oli ansioitunut kahmimalla valtaa ynnä rahaa perheelleen ja organisoimalla armeijan suorittaman rohingya-kansan joukkotuhonnan.

Robert Mugabe

Robert Mugabe

Vallassa
18.4.1980 - 21.11.2017
MaaZimbabwe

Robert Mugabe aloitti vapaustaistelijana ja Afrikan sankarina, mutta turmeltui yhdeksi aikamme pahimmista tyranneista. Mugaben kaudella Zimbabwe on kokenut henkisen ja taloudellisen romahduksen, jollaista ei rauhan aikana ole aiemmin nähty kuin Weimarin Saksassa.

Ante Pavelić

Ante Pavelić

Vallassa
10.4.1941 - 8.5.1945
MaaKroatia
Augusto Pinochet

Augusto Pinochet

Vallassa
11.9.1973 - 11.3.1990
MaaChile

Augusto Pinochet antoi shokkihoitoa Chilen demokratialle ja sosialismille. Keinot: kidutuksia, kadotuksia, radikaali uusliberalistinen talousohjelma. Lopputulos: tulonsiirto ulkomaille ja megarikkaille, kurjistunut keskiluokka ja kasvanut köyhyys.

Pol Pot

Pol Pot

Vallassa
17.4.1975 - 7.1.1979
MaaKambodza

Pol Pot, Demokraattisen Kamputsean veli numero yksi, päätti siirtyä agraarikommunismiin kertarysäyksellä ilman siirtymäaikoja. Raha pois, kaupungit ja identiteetit tyhjäksi! Punaisten khmerien terrori johti väestökatoon, jolle ei löydy vertailukohtaa sen enempää sodista kuin kulkutaudeistakaan.

Josif Stalin

Josif Stalin

Vallassa
24.1.1924 - 5.3.1953
MaaNeuvostoliitto

Josif Stalin, kansojen isä, kaitsi Neuvostoliiton supervallaksi hinnalla millä hyvänsä. Stalin murhasi ja vangitsi massoittain alamaisiaan, "puhdisti" kokonaisia kansoja, ja aiheutti tahallaan Ukrainassa uuden ajan pahimman nälänhädän. Kiitokset rautaesiripusta ja kylmästä sodasta kuuluvat niin ikään Stalinille.

Alfredo Stroessner

Alfredo Stroessner

Vallassa
4.5.1954 - 3.2.1989
MaaParaguay

Alfredo Stroessner muistetaan ei niinkään terrorinsa kaameudesta vaan sen kaamean pitkästä kestosta. Evakkonatsien suojelija, alkuperäiskansojen lahtaaja ja huumekauppojen suosija vilautteli vallassa pysyäkseen antikommunisti-korttia ja kukistui vasta talouskuplan puhkeamiseen.

Rafael Trujillo

Rafael Trujillo

Vallassa
16.6.1930 - 30.5.1961
MaaDominikaaninen tasavalta

Ennen kuin Rafael Trujillosta tuli yksinvaltias, hän kunnostautui kollaboratöörinä, kidnappaajaana ja raiskaajana. Diktaattorina Trujillo varasti, murhasi ja pönkitti egoaan minkä kerkesi kunnes konepistoolimiehet niittivät Yhdysvaltojen tuen hiivuttua despootin autoonsa kesken huviajelun.

Jorge Videla

Jorge Videla

Vallassa
29.3.1976 - 29.3.1981
MaaArgentiina
Xi Jinping

Xi Jinping

Vallassa
15.11.2012 -
MaaKiinan kansantasavalta